Tilbakemelding fra Trond Mangne Movik

Trond Mangne Movik er jordskiftedommer i Skien og skriver f�lgende:

Opplevelsen av å bygge grønlandskajakk

Vi hadde flyttet nærmere sjøen, og Kjersti og jeg var enige om at nå måtte vi få oss et par kajakker og ta opp igjen padlingen. Jeg skulle en tur til Bergen i jobbsammenheng, og fikk se det var ”selvbyggerkurs i kajakk” der den samme uka. Spennende. Vi hadde nok tenkt oss glassfiber, men det måtte jo være moro å ha en skikkelig tradisjonell kajakk. I tillegg måtte det være moro å bygge den selv. Etter å ha tvilt på om det var lurt å bruke ei uke på dette, meldte jeg meg på, og fikk oppleve at noen lange lister raskt tok form og begynte å likne en kajakk. Vi hadde nettopp bygd hus, og var vant med at rette vinkler og millimeter var avgjørende. Her fantes knapt slike kriterier. Her gikk det på pene kurver, fine former og cirka-mål. For eksempel skulle lengden være ca. tre ganger høyden min, bredden lik bredden min pluss et par knyttnever. Avstanden mellom spantene sånn ca. fra tommel til pekefinger, eller et ”lille spann” som Anders kalte det. Her fikk hver og en forme sin egen spesialtilpassede kajakk.  Jeg opplevde en fascinasjon ved å se kajakken innta sin smekre, men spenstige og vakre form.
Da jeg kom hjem, drøyde jeg ikke så lenge før jeg kjøpte en materialpakke av Anders, og begynte å bygge kajakk til Kjersti i garasjen. Jeg var skeptisk til å bøye spantene selv, så jeg tok en tur til Anders for å få hjelp til dette. Det krever øvelse, og det er en fornøyelse å se ham forme dem til.
Det begynner å likne en kajakk!

Våren kom, og vi begynte å padle. Vi hadde padlet en del før, men da helst på ulike vassdrag, blant annet med betydelig bæring på Hardangervidda. Etter at vi fikk barn ble det lite padling. Nå var de så store at de greide seg godt selv, og vi kunne nyte noen turer på fjorden.
Men barna var ikke bare blitt så store at de greide seg selv, de ville være med. Magnus var 18 den sommeren, og syntes dette var en flott farkost, som gikk utrolig godt i sjøen. Han ville prøve den skikkelig. Vi la ut rundt Stråholmen utenfor Telemarkskysten i kuling. Kajakkene oppførte seg imponerende, og tok sjøen på en helt naturlig og flott måte. Det eneste negative ved turen, var at innen vi nådde Havsund igjen, var jeg blitt sjøsyk og spydde.
Det ble flere turer, og jeg skjønte at vi hadde for få kajakker. Så neste vinter ble det en til. Denne gangen med en litt annen form og litt andre egenskaper. Men så var det yngste broren min da. Kajakken hans begynner å bli gammel, og er ikke av de beste. Så jeg kjøpte en materialpakke til av Anders, og nå er snart den fjerde kajakken klar. Det var greit jeg tok det kurset i Bergen...

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.