Norges KULESTE kajakktreff?

Ett kajakktreff for folk med interesse for grønlandske padleteknikker og tradisjonelt utstyr? Langt utenfor folkeskikken og med høyst usikre værutsikter! Ingen ante hvordan dette skulle gå... Det kunne bli knall eller fall… Det ble knall! Ideen tok form på Njord sitt havkajakksymposium for to år siden. Torleif Holm og jeg snakket oss varme over noen øl , om hvor bra det kunne bli med ett treff for oss seildukskajakk frelste. Torleif lot det ikke bli ved snakken, men gjorde noe ved det via Padleforbundet sitt diskusjonsforum, og snart var det en arbeidsgruppe som ville lage ett treff. Det ble bestemt at helgen 7.-9. August 2009 kunne passe, og Torleif fikk tips om Stokkøya Sjøsenter Nordvest for Trondheim."Festkomiteen" - eller arbeidsgruppen, besto av fv. Torleif Holm, Asle-Håvard Miklegård, Anders Thygesen og Jean Midtskogen.

Alle i arbeidsgruppen var enige om at det skulle bli en ramme, ett lite organisert treff, der folk kunne møtes og utveksle erfaring, lære av hverandre og ha det hyggelig sammen. Det skulle ikke primært være for grønlandskajakker, men for folk som var interessert i grønlandske padleteknikker. Dermed håpet vi at folk med glassfiberkajakk som var nysgjerrige på dette med grønlandsåre også kunne føle seg velkomne. Arbeidet endte likevel med ett bra sammensatt program fra torsdag til søndag, som besto av blant annet rullekurs, turpadling, taugymnastik, foredrag, bilde- og filmframvisning, harpunkast, rullekonkurranse, kajakkbyggekonkuranse, rulleshow og mye mer.

Stokkøya Sjøsenter viste seg å være en fantastisk plass å være. Moderne arkitektur og fantastisk natur i skjønn forening. Sjøsenteret ligger ved en liten bukt, med en av Norges flotteste sandstrender. Det ble rikelig plass både til ca. 50 kajakker, kajakkentusiaster og badegjester.Göran Posthuma fra Sverige prøver seg med harpunkast.

Litt av ideen med å velge Trøndelag som sted, var at nord og sør kunne møtes. Det fungerte noenlunde bra. Folk kom fra Nord Norge, Vestlandet, Sør Norge, og det kom til og med noen Danske, Svenske og Amerikanske padlere også. Det var virkelig ett treff for alle. Det var eksperter, og nysgjerrige hobbypadlere. Det var nybegynnere og drevne padlere, som var interessert i nye grener av padlesporten. Fra U.S.A. kom verdensstjernen Dubside, og kastet glans over arrangementet.


Dubside

På torsdagen var det rullekurs med Dubside og kurs i bruk av Grønlandsk padleåre. Det var jeg som sto for det siste kurs, og jeg lurte fælt på om jeg skulle bli femte hjul på vogna ved siden av verdenskjendisen! Det gikk over al forventning bra. Dubside underviste i eskimorulle fra lavt, til ekspert nivå til alles tilfredshet. Kurset mitt viste seg også nyttig, og folk tok kvelden slitne, med tilfredse smil.For Dubside sine rullekurs, var yoga en obligatorisk start på dagen.

Treffet skulle jo egentlig først begynne fredag, men det var mange mennesker allerede onsdag, og torsdag hadde jeg følelsen av at treffet var i full gang. Fredag kom det flere til. Til slutt talte vi rundt 50 betalende deltakere. Stranden fylte seg opp med kajakker. Ikke kun hjemmebygde, men det var mye glassfiber også. Det var imidlertid ikke mange euroårer å se, og det var jo litt av vitsen med treffet også. Det ble rigget opp tau til taugymnastik på stranden, og Dubside fortsatte med rullekurs for flere grupper.

Det var en avslappet stemning. Folk hygget seg i hverandres selskap, dro på vannet, og øvde teknikk. Været var helt fantastisk. Solen skinte fra en skyfri himmel, og solkremen måtte fram. De siste deltakerne ankom i løpet av dagen, og det ble grilling og turpadling for de som hadde lyst. På kvelden ble treffet offisielt åpnet i ett møterom på sjøsenteret. Etter dette viste Karl Annar Markussen fra Harstad bilder, og fortalte om sine opplevelser under Grønlandsmesterskapene i kajakk i Nuuk i 2004.

På lørdagen ble det mer av det samme – taugymnastik, harpunkast, teknikkøving og rullekurs. En stor gjeng dro på tur til en spektakulær hule i nærheten, mens andre deltok, eller så på rullekonkuranse. I rullekonkuransen var Dubside dommer, og alle deltakerne scorete ifølge mesteren særdeles høye poengsummer! Været var igjen til shorts og solkrem, og dagen ble avsluttet med felles middag – uer a’la Stokkøya – på sjøsenterets flotte gourmet restaurant. Etter middagen var det foredrag om Inuitter og padling, ved Asle Håvard Miklegård.Her er stranden, som den så ut i helgen. Taugymnastik, slakk line, rulling, padling, kajakkprøving, og tørrtrening på harpunkast i skjønn forening.

Søndag var det lite program. Det var noen få rullekurs, og så var det kajakk byggekonkurranse. Dette ble en aktivitet som engasjerte mange. Kajakkene ble bygget i tre og plast på en time, etter originale arktiske prinsipper. Etterpå var det stafett for hold, som ble avsluttet med rulling av farkostene! Som en avslutning på dagen, og treffet, holdt Dubside med hjelp fra Pål Gustad og Ann Kristin Skinnlo ett flott rulleshow, der det ikke manglet hverken fantasi, eller tekniske ferdigheter – meget inspirerende!Tre stykk tre-og-plast kajakker, bygget på en time, klar for sjøsetting og stafett. Asle-Håvard holder styr på reglene.

Etter dette begynte mange og pakke og reise hjem – mette og fornøyde etter en fantastisk helg.Alle jeg snakket med var lutter smil og lovord, og ønsket at suksessen skulle gjentas til neste år. Festkomiteen har allerede snakket om muligheten, så hvis du syns dette hørtes spennende ut tror jeg sjansene for gjentakelse er store!

Ny hjemmeside

Denne side oppdateres ikke lenger. Aktuelle kurser og aktiviteter finner du her: Ny hjemmeside
 

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

.