En fin padletur

Tilbakemelding fra Stein Viken, redaktør i bladet ”Padling”

Da jeg i 1998 meldte meg på et grønlandskajakkbyggekurs hos Anders Thygesen visste jeg egentlig ikke hva jeg gikk til. Jeg hadde riktignok lest og hørt litt om inuittenes kajakker, og at de sogar ikke helt kunne sammenlignes med våre moderne plastvarianter av arten, men at de hadde så mange positive sider i seg, hadde jeg ikke trodd.
Det første jeg merket meg under de første padletakene med min nye selvbygde kajakk, var lydbildet! Det heter seg at i en kajakk glir du lydløst gjennom vannet, men man kommer ikke utenom åredrypplyder på dekk og trekk. I en grønlandskajakk er disse lydene som musikk å regne, mens de i enkelte plastkajakker kan sammenlignes med irriterende kranedrypp.
Det neste jeg reagerte på var kajakkens bevegelser i sjøen. Foruten å være tilstrekkelig stiv for effektiv padling, var den smidig nok til å takle alle slags bølger. Samspillet mellom båten, sjøen og meg selv var både overraskende og herlig, og padlekomforten var ganske enkelt topp. Jeg visste derfor allerede etter første prøveturen at dette ville være kajakk nummer én for meg. Etter fem års bruk er den fortsatt førstevalget når jeg skal på tur (selv om jeg også padler tre- og plastkajakker i ny og ne), og båten min har holdt seg utrolig bra. Vedlikeholdet har begrenset seg til vask og tørr oppbevaring, samt et ekstra malingsstrøk tredje året. Det har ikke vært behov for verken å lappe eller sy duken noe steder, selv om jeg til tider har vært borti både spisse steiner og skarpe iskanter.
Gleden ved å ha bygget min egen kajakk påvirker også mitt forhold til denne kajakken – selv fem år etter. Jeg har alltid hatt et avslappet forhold til ting, og aldri grått over tapte, byttede eller solgte gjenstander, men grønlandskajakken kommer jeg aldri til å kvitte meg med! Den er blitt en viktig del av meg og mitt liv. Hvis/når jeg en gang ikke kan padle mer, skal den henges på veggen i stua!

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.