Strand i Nordland

En ekte selskinn kajakk til Polens Maritime Museum

Høsten 2001 kom en henvendelse fra Fearnleys skipsmegling. En utenlandsk klient ønsket en grønlandskajakk trekkt med selskinn, og originalt rigget med alle fangstredskaper. Etter en del att og fram kom vi fram til en avtale. Klienten viste seg å være Polens Maritime Museum i Gdansk, som behøvde kajakken til å komplettere sin samling av båter fra hele verden.
Dette ble en av mine største utfordringer noensinne, og en til tider meget frustrerende jobb.
Selve kajakken var ikke noe større problem, for her var jeg på hjemmebane. Kajakken ble bygget så originalt som mulig, med utstrakt bruk av tresammenføyinger. Rammen ble surret sammen med råhudsreimer og senetråd. Utfordringene kom med beredning og sying av selskinn.
Selskinn og selolje får en lett tak i her til lands, via garverier. Jeg fikk tak i 4 store klapmyss skinn, til trekking, og 2 remmeselskinn til dekksrigg, remmer for surring mm. Avhåringen var ett problem, men det løste seg etter hvert med god hjelp fra fagpersoner. Skinnet skulle trekkes mens det var vått, og sys sammen på én dag for å unngå uttørking. Det var lettere sagt enn gjort. Det står respekt om de Grønlandske kvinner som gjorde denne jobben i gamle dager! Ferdig ble det til slutt, og kajakken ble rigget med skinnremmer og strammeklosser av rensdyrgevir.
Ferdig pakket
Sluttproduktet var utrolig flott, selvom jeg tviler på at den ville vært helt vanntett hvis noen skulle finne på å ta en prøvetur. Jeg lagde i tillegg åre, harpun, kastetre, lanse, fuglespyd, harpunlineholder, harpunflottør, harpunline og avlivningskniv.
Høsten 2002 kom to representanter for Polens Maritime museum for å inspisere, godkjenne og forhåpentlig hente kajakken. De var meget tilfredse med resultatet, og etter ett par dagers ferie i Norge reiste de til Gdansk med kajakken, der den ligger i dag, ved siden av originale båter fra hele verden.ferdig på museum

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.