En kopi av Hjalmar Johansens kajakk

November 2002 fikk jeg telefon fra Fred Johansen, sønnesønn til polfareren Hjalmar Johansen. Fred ønsket på vegne av sin venn fra østerrike, Fritz Heisler, å få bygget en kopi av kajakken som bestefaren Hjalmar benyttet sammen med Fridtjof Nansen på nordpolsferden 1. Framferd. Kajakken skulle være så autentisk som mulig, helt ned til minste detalj, og doneres til polarmuseet i Tromsø, som en hyllest til Hjalmars minne.
Jeg takket ja, og begynte arbeidet med å undersøke originalen, som ligger på Frammuseet i Oslo. Det skulle vise seg vanskeligere enn først antatt å bygge denne kajakken. Originalen var bygget av bambus, og første vanskelighet besto i å bestille bambus i rett kvalitet og størrelse fra Kina.
Bambus skjelett
Duken besto av gamle seil satt inn med blant annet Nansens hjemmelagde ”maling”, som han fremstilte under overvintringen på Frans Josefs Land. Malingen besto av spekk, sot og finmalte isbjørnknokler. Dette var litt vanskelig å få til, så vi nøyde oss med et liknende malingprodukt. Alle lapper og flenger fra originalen ble notert og laget maken på kopien.
Padleåren var en gammel ski som var høvlet til som en grønlandsåre. Denne ble nøyaktig kopiert, tjærebehandlet, og levert sammen med kajakken.
Kajakken ble donert til Tromsø Polarmuseum i pinsen 2003. Jeg og min sønn Olav var heldige og ble invitert med på tur til Tromsø av Fritz Heisler og hans samboer.
Gruppebilde Tromsø
På bildet fra venstre: Fritz Heisler, Anders Thygesen, Olav Wigen Thygesen, Karin Voigt og Fred Johansen
Det var stort oppmøte av presse og TV da kajakken skulle overrekkes. Den måtte selvølgelig prøves på vannet først. Fritz, som hadde bestilt verket, var klar for en padletur i Tromsøsundet. Journalistene hadde skaffet en følgebåt, og prøveturen ble filmet i alle tenkelige vinkler. Med alle sømmene og lappene var jeg spent på hvor bra kajakken holdt tett - en spenning som journalistene tydeligvis delte. Heldigvis holdt den tett nok til prøveturen, selv om den lakk litt; men som vi ble enige om etterpå var det bare helt riktig, for originalen lakk også! 
Ferdig!

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.