Detalj av Balto sin kajakk

Nansen-utstilling på Vitenskapsmuseet

I forbindelse med NTNU Vitenskapsmuseet sin store Nansen-utstilling, ble jeg vinteren 2007 spurt om jeg ville bygge en kopi av kajakken til samen Samuel Johannesen Balto, som deltok på Nansens ekspedisjon over Grønlands innlandsis. Nansen og hans menn bygget vinteren 1888-1889 hver sin kajakk under veiledning av grønlandske fangere i området rundt Nuuk.

Vitenskapsmuseet har i dag Baltos originale kajakk i sin samling. Det første som måtte gjøres, var å undersøke og måle opp originalen. Jeg reiste til Trondheim i januar, og målte foruten denne kajakken opp Baltos padleåre og en kajakk fra 1700 tallet, som kom fra bisp Gunerus’ samling av etnografika. Det var en delikat oppgave å undersøke disse gamle skattene. Arbeidet ble utført sammen med marinarkeolog David Tuddenham. Baltos kajakk var enkel å måle opp fordi den var utrolig godt bevart. Skinnet var intakt og spantene kun i liten grad deformert av tidens tann. Det var nesten så en kunne fristes til å legge den på vannet og ta seg en tur!

Innsiden av Baltos kajakk, framme.

 

Kopien skulle ikke trekkes med selskinn, men utstilles sammen med originalen, slik at publikum kunne få innblikk i hvordan den var bygget. Selve byggingen var ukomplisert, og resultatet var så godt som det kunne bli. Jeg brukte furu til alle langsgående deler, og spant av bjørk. Alle delene var felt inn i hverandre og endelig surret sammen med seilgarn, slik som originalen. Sommeren 2007 ble kajakken sendt med bil til Trondheim. Utstillingen fikk navnet ”Døden eller Grønlands vestkyst”, og ble åpnet den 13. Februar 2008. Jeg tok turen til Trondheim for å være med.

Staben rundt utstillingen hadde virkelig gjort en flott jobb og stått på til siste liten. Jeg ankom en time før åpning, og måtte passe meg for stillaser og maling som ennå ikke var helt tørr! Utstillingen var meget variert og spennende; den tar deg med på en reise i tid, fra Nansens doktoravhandling om slimålens nervesystem, til planlegging av ekspedisjonen, over isen, og hjem igjen til Norge. Hjemme hadde Nansens bragd stor betydning for hele nasjonens identitet på denne tiden, men alle var ikke like begeistret. Knut Hamsun var blant kritikerne, og hans syrlige kommentarer ble lest opp under åpnings-seremonien.

Ved siden av Nansenmaterialet har NTNU Vitenskapsmuseet dessuten innlemmet en hel del etnografisk materiale fra Bisp Gunerus’ Grønlandske samling. Dette er virkelig gamle gjenstander av meget høy kvalitet, som jeg brukte lang tid på å studere.

Jeg var selvsagt spent på kajakken som jeg hadde bygget, og jeg ble ikke skuffet her heller. Den hadde fått en sann hedersplass sammen med originalen, og mye flott originalt kajakkutstyr, i en svær klimastyrt monter av plexiglass. Ellers synes jeg utstillingen var teknisk sett veldig godt gjennomført. Formidlingen var god fordi den var både var enkel og lett forståelig, samtidig som den satte lys på viktige tema omkring datidens samfunn, og Nansens betydning for både vitenskap og fedreland. Det er en utstilling som jeg tror både vil fenge de lite til middels interesserte, ”fagidioter”, og Nansen-fans som meg selv.

Kajakkene på plass i monter - foto av Kari Dahl, NTNU

 

Staben rundt utstillingen fikk mye skryt, og det var, så vidt jeg kan skjønne, vel fortjent. Stor applaus fra meg også! Hadde Nansen, Balto og de andre nå avdøde bidragsytere kunnet kikke ned fra deres evige jaktmarker, hadde de nok nikket anerkjennende, og følt en smule stolthet over at deres verk skulle bli hedret slik, mer enn 120 år etter at de var dagsaktuelle.

Jeg anbefaler utstillingen varmt, og den skal stå oppe i hele tre år! Så er du i Trondheim, så ta endelig turen innom, det kommer du ikke til å angre på. Du kan også lese mer om utstillingen på NTNU’s hjemmesider: www.ntnu.no/Nansen
 

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.