Baidarka presentasjon.

Aleutisk baidarka

De første europeere som kom til Alaska var russere. De kajakkene de møtte der kalte de baidarka. Det er russisk og betyr liten skinnbåt.
De typene som bygges her, er typiske for hva som tidligere har vært brukt på de Aleutiske øyer. De er gode og allsidige turkajakker med stort volum. Dette gjør dem meget velegnede til langturer. Mange synes baidarkaen har utseendet imot seg, men jo mer man blir kjent med dens førsteklasses egenskaper, jo vakrere synes man den blir.
Baidarka
Den er sjødyktig, stabil og rask. I tillegg kommer stor bagasjeplass, gode surfe-egenskaper og en meget høy toppfart. Dette siste skyldes blant annet den lange vannlinjen.
Den spesielle stevnen og akterenden på baidarkaen er tradisjonelle detaljer som gjennom en skarp begynnelse og avslutning bidrar til å gjøre vannlinjen lang. Samtidig får både baugen og akterenden tilstrekkelig løft til å unngå å bli dyttet for langt ned i sjøen. Baugen kan enten være 2-delt eller hel. Utseendet blir forskjellig, men uten at man opplever den helt store forskjellen i bruksegenskaper. Begge varianter er kjent fra de opprinnelige kajakkene.
Surf's up!

Baidarka kan ha forskjellig utseende, etter forskjellige historiske perioder og lokale variasjoner. Baidarkaen på bildet under er en replika av en Aleutisk baidarka fra ca. 1850.

Jan Pedersen fra Stockholm skriver etter ett byggekurs:

Hej Anders, Hadde min første rotur i lørdags med baidarkan. Vilken herlig upplevelse og vilken fantastisk kajak at ro. Den var meget let at svinge, ved at kante den, og den gik som et spyd med fantastisk vandkontakt. Opførte sig næsten som en grønlandskajak. Prøvede også at ro den i modvind og lidt større bølger og her ble den så en baidarka med alla de kvaliteter og udklassede klart min glasfiberkajak (grønlændermodel) selvom den endu ikke er slibet og malet (vilket jeg arbejder på nu). Tusen tack. Jan Pedersen, Stockholm

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.