Padling i bølger

Udvidet støtteteknikk

Når du kan rulle 10 ut av 10 gange, og har lyst til å lære noe nytt, er det naturlig å begynne å beskjeftige seg med det jeg kaller avanserte støtteteknikker. Dels er det morsomt å lære nye ting, dels gir mestring av disse teknikker særdeles god kontroll over kajakken og ekstrem trygghet i vannet, og gjør deg således til en tryggere padler.

Sculling/innaqatsineq

Med ordet ”sculling”, ”side sculling”, eller på Grønlandsk ”Innaqatsineq” menes å ligge på ryggen i vannet, med ansiktet så vidt over vannet (sittende i sin kajakk selvsagt!), og holde seg flytende ved hjelp av en sveipebevegelse med åren, fra side til side. Åren holdes med ett asymmetrisk grep, og vinkles litt oppover mot vannoverflaten i bevegelsesretningen, for hele tiden å få den til å søke oppover.

Når du finner balansen og får tak på teknikken, er det utrolig hvor lite krefter som skal til for å holde seg flytende. For å lære seg øvelsen er selvsagt en hjelper nødvendig. Og som med rulletreningen har din komfort mye å si for suksessen. Det betyr varme klær, neseklype og hva som ellers trengs for å føle seg komfortabel i vannet. (se også artiklen om å lære seg eskimorulle). Det er også viktig at kajakken er tilpasset deg, slik at du ikke sitter for løst med hoftene, og har mulighet for å spenne deg godt fast med knærne.

En hjelper kan stå i vannet og støtte deg når du velter ned i vannet. Prøver du først på høyre side, står hjelperen på høyre side og holder en hånd under din høyre skulder. Etter hvert som du får tak på stillingen og teknikken, kan hjelperen støtte mindre, inntil du klarer deg selv. Prøv først bare å slappe helt av. Du må ikke fokusere for mye på å holde deg oppe i starten. Kjenn litt på vannet, og forsøk heller å overbevise deg selv om at det er ganske deilig å ligge sånn i vannet!

Spenn føttene mot fotstøttene, og grip tak i kajakken med knærne. Prøv å kante kajakken vekk fra deg, slik at den ligger mer på mot rett kjøl, enn helt sideveis. Overkroppen, og særlig hodet liger fortsatt delvis under vann. Bare ansiktet ditt behøver å være over vann. Din venstre hånd holder du helt ytterst på årebladet. Den bare støtter åren. Den holdes tett inntil magen.

Den høyre hånd og arm skal holde fast om åreskaftet og styre årens bevegelse. Prøv å styre høyre åreblad helt opp i vannoverflaten. Prøv så å føre den langt fram, med en liten vinkel på bladet, slik at årebladet vil søke oppover. Langt framme vrir du årebladet, slik at det har en vinkel oppover når du nå fører årebladet bakover. Fortsett å føre årebladet fram og tilbake, og endre vinkelen ved hvert snu punkt, slik at åren hele tiden søker oppover. Prøv å ta ganske lange tak, og gjør dem sagte. Det er mer energi effektivt enn korte hurtige tak.


(bildet over) Kajakken er vridd mot rett kjøl med hoftene, årenbladet har akkurat nådd snu punktet, og skal vinkles motsatt for tilbake turen


(over) Åren er på vei bakover, legg merke til vinkel på årebladet.


Årebladet har nådd snu punktet bak, og skal igjen vinkles motsatt og føres framover.

Hvileøvelser/nillassanuq

Når du er komfortabel med innaqatsineq kan du ta steget videre og ikke bevege åren i det hele tatt, og finne balansen med åren i ro. Teknikken ble opprinnelig brukt i Grønland til å hvile, hvis du var trett av lang tids padling og ikke kunne komme til land. Noen sier øvelsen var til for å sove, men jeg kjenner ingen som har prøvd å sove i denne stilling, og finner det derfor vankelig å tro det er mulig. Jeg skal teste muligheten en dag jeg er skikkelig trøtt!

Jeg bruker en variant av den originale hvileøvelsen først, for å få lært teknikken. Dette er en variant med asymmetrisk grep om åren. Deretter kan man bevege seg videre til den originale ”nillassanuq”, der åren holdes i ett symmetrisk grep. Jeg tar her utgangspunkt i velt til høyre side.

Du begynner med å holde åren bak hodet. Venstre åreblad rør bakhodet ditt, venstre hånd holder om det ytterste av årebladet og høyre hånd holder om overgangen mellom blad og skaft. Du vrir overkroppen litt mot venstre (45 grader cirka). Du skyver høyrehånden oppover i lufta, og derved flytter venstrehånden seg litt nedover mot venstre skulder. Du slipper deg nå ned i vannet. Der prøver du å vri kajakken mot venstre, samtidig som du lener deg kraftig bakover, og spenner ryggen i en bue.

Som med ”innaqatsineq” bør du ha en hjelper stående i vannet og støtte deg første gang. Hvis du opplever at åren synker nedover mot bunnen kan det skyldes at du holder for fast i den. Løsne grepet litt med venstre hånd og skyve høyre hånd mer oppover. I tillegg er det viktig at det ikke er noe tyngde som presser nedover. Så lenge du ligger under vannflaten med et meste av overkroppen og hodet er du nok så vektløs. Vrir du samtidig kajakken vekk fra deg og bøyer ryggen bakover er oppdriften i padleåren rikelig til å holde ansiktet oppe i vannoverflaten.


(bilder over) Her ligger du i perfekt balanse. Bøy ryggen bakover og vri kajakken med hoftene.

Når du mestrer denne flyteøvelsen med asymmetrisk grep kan du bevege deg videre til originalen – ”nillassanuq”. Her holder du åren med skaftet bak bakhodet og holder hendene med padlegrep om skaftet på åren. Du vrir kroppen litt mer mot venstre, lener deg bakover og plasserer venstre åreblad så vidt i vannet på høyre side av akterdekket. Slipp deg ned i vannet og la venstre åreblad være under kajakkens høyre side. Venstre åreblad skyves høyt opp i vannoverflaten, ryggen bues bakover, og kajakken vris mot venstre. Bingo!!!! eller…… Kanskje du skal prøve denne med en hjelper ved siden av den også?. Lykke til!


(over) Utgangsposisjon for nillassanuq.


Årebladet under kajakken, skaftet bak hodet og det andre åreblad i vannet – sov godt!”

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.