Seildukskajakker i flokk

Kajakktreff med sus av tradisjon

Av Tor Mesøy

Helgen 8.-10. september var det internasjonalt kajakktreff på Fiskumvannet ved Vestfossen.  Om lag 40 personer fra inn- og utland hadde satt hverandre stevne for å avholde et litt annerledes kajakktreff - her var det hjemmelagde seildukskajakker som rådde, selv om det nok også var mulig å se en og annen farkost i moderne materiale.  De fleste av entusiastene hadde bygget selv, og frydet seg med å utveksle erfaringer med ulike byggeteknikker og finesser.  Tradisjons-suset preget hele samlingen.  Her var konkurranser i tradisjonelle ferdigheter, slik som harpunkast og hvalrosstrekk, i tillegg til mer vanlige øvelser hvor deltagerne fikk vist fram evne til å beherske kajakken under ulike forhold. 

Svend Ulstrup instruerer i harpunkast

 

Men treffet dreide seg om mye mer enn å konkurrere: Her var god mat og drikke, og lysbildeshow med fortelling om kajakktur i eksotiske farvann.  Bildene av de små kajakkene blant enorme isfjell på Grønland vekket minner hos noen, og skapte mye inspirasjon hos andre.  Her var et takknemlig publikum hvis man ville dele erfaringer fra kajakkturer og det var mange som kunne gi hint om trivelige steder å padle.


Blir det mat på meg snart?

 

I tillegg ble det avholdt en rekke mini-kurs, som strakk seg fra tips til kameratredning, til mer avanserte rulleteknikker.  Alle hadde muligheten til å lære noe nytt.
 
Anledningen til treffet var at Kajakkspesialisten - Anders Thygesens kajakkbyggeri på Vestfossen - fylte 10 år.  Mange ville være med å markere dette siden Anders gjennom sin virksomhet har skapt så mye glede blant både nye og gamle entusiaster.  I løpet av de 10 årene er det blitt over 500 kajakker, og noen folk får bare ikke nok.  Flere personer på treffet hadde bygget en rekke kajakker, og eksperimentert med design fra ulike arktiske strøk og med ulike dimensjoner for å skape nøyaktig den kajakken de ønsket seg. 
 
Noe av det trivelige ved treffet var den avslappede stemingen.  Her kunne enhver gjøre som han ville, og det var plass til både barn og voksne.  Den yngste deltageren i konkurransene var 14 år, og mange yngre barn var ute og padlet i løpet av treffet.  Det var også flere godt voksne deltagere - 70-åringene var særlig godt representert og slo også godt fra seg.


Fin dekor

 

Entusiasmen under treffet var på et høyt nivå, og flere ganger kunne man overhøre kommentarer av typen: "Det MÅ ikke bli 10 år til neste gang vi får til noe slikt!" 

Det blir artig å se om gjennomføringskraften er slik at dette kan bli en årlig forteelse.


Ett tegn fra oven?!!

 

Tilføyelse til opprinneligt innlegg, av Anders Thygesen: Tidlig søndag morgen kunne ett merkelig værfenomen (bildet over) ses over Sundhaugen under morgen kaffen. Med litt god vilje kan det ligne en kajakk. Mon skaperen sendte kajakkspesialisten en hilsen? det var tross alt søndag!

 

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.