Åre i vakkert landskap

Velge riktig padleåre

Hvilken åretype?

Hvilken åretype man foretrekker er en smakssak, og det er vanskelig å gjette på forhånd hva som passer perfekt. Det kan være vanskelig å finne logikken i hvilken åre som passer perfekt, uten å ha erfaring med dette fra før. Og spør du andre padlere vil du får veldig forskjellige svar. Generelt vil jeg anbefale vår klassiske grønlandske padleåre til alle som er nysgjerrige på dette med grønlandsårer. Den er allsidig, og jeg garanterer at du vil kunne ha massevis av glede av den, både til turpadling, bølgelek, dagsturer, rulletrening, eller hva du enn måtte finne på å bruke den til. Både nå og senere.

På siden "modeller og priser" finner du en grundig beskrivelse av alle modeller som vi vanligvis lager for salg.

På siden "grønlandsk padleåre" finner du en generell beskrivelse av den (klassiske) grønlandsåres fordeler og spesielle egenskaper.

Endelig, når du har bestemt deg, finner du i vår nettbutikk en enkel lettvin måte å bestille åre på.

Tommelfinger regel for å bestemme riktig lengde på padleåren

Stå på jorden/gulvet uten sko. Strekk opp armen uten å overdrive. Mål avstanden fra jorden/gulvet til langefingers ytterste fingerledd på din utstrakte arm. Meget høye personer kan med fordel trekk litt fra dette mål, og ikke så høye personer kan med fordel legge litt til.

Barneårer er veldig mye smalere enn voksenårer, og siden de både skal fungere som framdrift og balansestang, bør man legge ca. 40 cm. til lengdemålet som gjelder for voksenårer.

ì±…relengde

Skaftlengde

Skaftlengden på en grønlandsåre er stadig ett emne til diskusjon. De mest ortodokse grønlandsårebrukere mener skaftet bør være relativt smalt, fordi slik var det på Grønland i gamle dager. Min erfaring er at ett smalt skaft hører godt sammen med en meget lav og smal grønlandskajakk. Ikke nødvendigvis like godt på en moderne havkajakk.

En god regel for moderne mennesker som padler kajakk kan være skulderbredde pluss to never = skaftlengden. Dette forhold følger som regel målet for lengde på padleåre, slik at en standard lengde padleåre, målt ut fra den ovenfor beskrevne tommelfinger regel for lengde, vil ende opp med ett passende langt skaft. Det er med andre ord ikke noen grunn til å ta spesielle mål for skaftlengden, med mindre man har en kropp som på en eller annen måte avviker fra normal proporsjoner.

skaftlengde

Er du i tvil om proporsjonering på din padleåre er du også alltid velkommen til å sende en e-post med spørsmål om alt du lurer på. Send e-post til: anders.thygesen@kajakkspesialisten.no

Vil du i gang med å bestille nå? Gå til nettbutikk

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.