Støttetak
Som jeg har nevnt tidligere synes noen grønlandsårer ser litt spinkle ut, og at det er lite støtte å hente i ett slikt åreblad. Det er sant nok på ett vis, men dels flyter treet godt, og dels henger støtteegenskapene sammen med bruken, og ikke minst brukeren!
Den Grønlandske fanger James Petersen fra Godhavn, nevner på begynnelsen av 1920-tallet følgende viktige forhold som viktige for å lære seg støttetak, noe som han kaller å ”fiske” bølgen: God kajakk, og vanntett padlejakke. Padle sammen med andre, og iaktta dem! Når bølgene bryter, så lar du bølgen rulle henover deg og ”fisker” bølgen med åren. Ikke helle over mot lesiden. Stem lårene mot kajakkens sider. Hold din oppmerksomhet på å holde balansen
Dette er nokså identisk med hva som gjelder for støttetak med moderne årer. Jeg vil tilføye noen få ting: Åren er symmetrisk med smale blad. Derfor er det opplagt i situasjoner der du trenger ekstra støtte, eventuelt rulle, å flytte grepet fra å holde begge hender på skaftet, til å holde en hånd på skaftet og en hånd på årebladet. Dermed får man lenger åre på den side man trenger støtte, og dermed mer støtte. Å skifte grep kan innøves, slik at det blir en refleks.
Ett vanlig lavt støttetak utføres på samme måte som med moderne årer. Husk på å holde åren så horisontalt, altså så lavt som mulig. Dessuten må selvsagt hoftevrikk innøves og brukes for å rette kajakken opp, samtidig som man trykker åren nedover i vannet.
Støttetak steg for steg:
Utgangspunkt for lavt støttetak er ett vanlig padlegrep om åren. Knær/lår spennes mot kajakkens sider. Kajakken veltes mot siden.

Idet du mister balansen presses årebladet flatt ned mot vannoverflaten.

Samtidig vrikkes kajakken på rett kjøl med en kraftig hoftebevegelse. Årebladet kan bli i vannet til balansen er gjenopprettet.

Utgangspunkt for ett høyt støttetak med grønlandsåre. Åren skyves til siden, slik at grepet blir asymmetrisk. Kajakken veltes mot siden.

Åren holdes så horisontalt som mulig. Knær/lår spennes mot kajakkens sider. Len deg litt bakover.

Press nedover på årebladet og vrikk kraftig med hoftene. Kajakken retter seg opp, og du lar årebladet bli i vannet til du har gjenvunnet balansen.

Flott sak i D2
Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:
Kajakkbygging i USA
Ny film fra byggekurs i USA: Se her:
Kurskalender 2019
Nye kurs for 2019 her:Kurskalender
NRK omtale av sommerens padleeventyr
Dette skrev NKR om turen: Les her:
NKR hadde også denne sak om turen: Les her
Nye padleåresider!
Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer
Ny årebygge artikkel
årebygging fra a-å:Les her:
Artikel om kajakkbygging
Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her: