Kajakk "turne" 2007
Av Anders Thygesen
Det var for meg en stor ære å bli spurt om jeg hadde lyst til å delta som contributor på det 8. Isle of Skye Sea Kayak Symposium. Jeg hadde tidligere hatt kontakt med to av arrangørene, Gordon Brown og Duncan Winning. Begge er drevne kajakkpadlere og instruktører, med MANGE padleår bak seg.
Isle of Skye er et stort arrangement i Britisk/Skotsk målestokk. Mange av de virkelig dyktige guider og veiledere i verden deltar her hvert år. Opplegget mitt skulle bestå i å undervise i tradisjonell kajakk- og årebruk, samt holde foredrag om kajakkbygging og -padling i Norge....
Hos Njord a/s spurte de om noe lignende, og siden det Norske havkajakksymposiet lå helgen etter det Skotske, ble det til en 14 dager lang reise med bil, kajakker og utstyr, som skulle avsluttes hos Njord i Bergen.
Min sønn Olav på 12 år fikk fri fra skolen og lov å bli med på tur vestover. Vi fikk pakket den gamle SAAB'en og tilhengeren, 8 kajakker, 20 årer, 10 tuiliker og masse annet rart som skulle med. Avreise i kveld - spennende!
Reisens første etappe gikk fra Vestfossen til Bergen. Vi startet tirsdag 22/5 på kvelden. Planen var å kjøre hele natten for å rekke båten i Bergen onsdag. Det var ingen store begivenheter underveis. Alt vi så var 1 elg, 3 ryper og en hvit hare, som nesten lyktes i å løpe fortere enn bilen. Over fjellet snødde det, og vi måtte legge veien om Aurland.
Vi hadde god tid og kunne derfor bruke noen timer til å se oss om i Bergen onsdag morgen. Båtereisen var glimrende. Den ga oss tid til å slappe grundig av etter kjøreturen. Turen fra Bergen til Newcastle tar ca 30 timer, så det er en god ide å ha en bok eller to med. Vel framme i Newcastle gikk turen videre i bil. Først til Edinburg, og herfra videre gjennom the Highlands til det ytterste punktet i vest, Isle of Skye. Jeg hadde hatt angst for bilturen helt siden jeg bestemte meg for å reise, på grunn av venstrekjøringen. Dette viste seg helt uproblematisk i praksis. De britiske bilistene var høflige og overbærende.
Den sørlige del av Skottland er ganske flatt. Det mest iøynefallende er byggestilen og kulturlandskapet. Det er preget av flotte gamle hus i naturstein, gamle slott, og steingjerder overalt. Jordene er gjerne delt opp i ganske små flekker som er gjerdet inn, og det er masse husdyr som sauer og kyr. Langs veien er det masse små kaniner. The Highlands er spektakulært. Her er fjell på 1300 meters høyde og meget lite vegetasjon. Bosetningene er små og få. Vi gjorde en liten sving oppom Loch Ness på veien, men så desverre ikke noen fortidsuhyrer!
The 8. Scottish Sea Kayak Symposium
Symposiet selv var en spennende opplevelse å være med på, både som deltaker og contributor – bidragsyter. Det mest iøynefallende var nok størrelsen. Arrangørenrne hadde for anledningen leid et stort konferansesenter ved sjøen, Sabhal Mor Ostaig. Dette er gælisk og betyr noe i retning av østviken. Gælisk er mye brukt i nordvestskottland. Det er det gamle skotske språk, som visstnok blant annet bygger på norrønt. Konferansesenteret lå på en liten høyde rett ved havet, med flott utsikt over sundet mellom Isle of Skye og fastlandet.
Ialt deltok mer enn 250 mennesker på symposiet. Det kom padleglade mennesker fra Skottland, England, Wales, Irland, Nederland, Frankerike, Spania, USA, Argentina og så to stykker fra Norge. I løpet av de 4 dager symposiet varte kunne man delta på ulike praktiske sessions som kunne være alt fra padleteknikk, eskimorulle, førstehjelp, redningsteknikk, lek og moro med kajakk, og meget mer. Det var også foredrag om forskjellige tema og bildeframvisning fra turer i alle avkroker av verden.
Det var selvfølgelig en del forhandlere av kajakkutstyr til stede også, og du kunne lett bli overbevist om at du absolutt behøvde ett eller annet du ikke tidligere visste du behøvde. Det skjedde for meg, og selvom jeg hadde lovet meg selv ikke å la meg overbevise om at jeg trengte noe som helst, ble jeg likevel kvitt en del tusenlapper.
Det mest spennende med en slik begivenhet er å møte andre padlere, kajakkinstruktører, utstyrsprodusenter mm. å bli inspirert, og forhåpentlig inspirere andre. Om ikke jeg inspirerte noen, så vakte mitt opplegg i hvert fall en del oppsikt. Jeg hadde sessions om traditional kayaks and paddles. Selv om Britene har mye polarhistorie, og selv om deres kajakker er sterkt inspirert av de grønlandske, var det en stor sjeldenhet for deltakerne å faktisk kunne prøve en original grønlanddskajakk. Jeg hadde med grønlandske padlejakker, tuilik, og padleårer også, og alt ble meget godt mottatt. Flere av de riktig drevne kajakkpadlere som deltok på mine praktiske sessions var positivt overrasket, og mestret teknikker de ikke mestret med deres vanlige glassfiberkajakker, noe jeg tror man kan takke utstyret for, mer enn mine pedagogiske evner.
Det var på mange måter positivt å se utstyret som var representert på symposiet. Det må ha vært minst like mange kajakker, helst fler, enn det var mennesker. Samtlige, uten unntak var bygget med grønlandske kajakker som forbilde. Det vil si ikke overdrevent lange, med en del spring, men selvfølgelig i glassfiber og plast. Av alle disse kajakkene så jeg ikke en kajakk med ror. De fleste var utrustet med en "skeg" som kunne senkes og heves fra cockpiten. Det var heller ikke en wingåre å se. Jeg spurte ingen om dette, men jeg går ut fra at britene er opptatt av sikkerhet, og at robust og allsidig utstyr er synonymt med sikkert utstyr. Gjennom mange års arbeide med sikkerhetskurser har jeg sett svakheten med wingårer og ror, og jeg håper stadig fler i Norge med tiden vil etterlikne Britenes utstyr.
Det ble allerede første kveld klart at skotske padlere er like opptatt av å drikke og hygge seg som norske padlere. På symposiets første møte kom folk slepende med rikelige mengder drikkevarer, og gikk siden hver til sitt for å møtes i mindre grupper. Lørdagens store samling, der Nigel Foster skulle vise sine bilder fra Labrador, ble selvfølgelig innledet med whiskeysmaking! Det var selvfølgelig en bar der også, som fungerte som et samlingssted på kveldstid. På kveldens program sto det Ceilidh (utt. "keili"), som er ennå et gælisk ord og betyr noe i retning av samling med musikk, dans og drikking. Her var alle med, gammel og ung, og alle ble oppfordret til å medbringe egne musikkinstrumenter. Folk mødte opp med girarer, feler, fløyter og enkle trommer, og improviserte folkemusikk sammen. Det var desverre ingen sekkepiper, men en unik stemning av folkelige tradisjoner som jeg ikke har sett maken til på våre breddegrader.
Det ble naturligvis danset masse, både moderne dans og tradisjonelle fokedanse, og vi fikk også prøve oss på den spesielle Sea Kayak Symposium Dance! Mange møter opp til en Ceilidh i kilt. Kilten er stasplagg, på samme måte som bunad, men til en uformell samling fikk vi se at kilt går fint også sammen med en t-skjorte. Fra Skye er det ikke langt til Irland, og jeg fikk god kontakt med en av de Irske deltakere. Første kveld var det noe trangt på Ceilidh'en, så jeg ble like godt med Irene ett annet sted, hvor det ble drukket Guiness og spilt musikk til den lyse morgen.
Childrens Symposium var en ny, behagelig opplevelse. Mange av deltakerne hadde med seg barn og det var selvølgelig at det var organiserte aktiviteter for barna. Olav deltok på dette opplegget hver dag fra morgen til ettermiddag. Det var et lokalt aktivitets senter som sto for opplegget, og barna som ble med, ble møtt av engasjerte hyggelige unge mennesker som tok dem med på aktiviteter som padling, klatring, fotturer og bueskyting. Olav var først litt skeptisk, men ble fort begeistret for opplegget. Han fikk god kontakt med mange av de andre barna og de voksne, og hadde det helt topp.
Avskjed med Skye og mange hyggelige mennesker var vemodig, men det var godt å komme på hjul igjen ... og dog... Varmeapparatet i bilen hadde satt seg fast på maks og eksosanlegget hadde brukket tvert av. Da jeg skulle førsøke å jekke opp bilen og reparere skaden, gikk jekken gjennom bunnen av bilen! Kanskje på tide med ny bil ...? Ellers var hjemreisen og båtturen fin, og vi ankom Bergen planmessig. Olav ble satt på toget, hjem til skolen, og jeg satte kursen mot Sotra og:
Det 5. Norske Njord Havkajakksymposium
Arrangørene var Njord A/S. Njord var ikke ukjent for meg, men dette var min første deltagelse på et av de etterhvert mange padletreff de har holdt. Hele helgen skulle gå med til turpadling, kurs, sosialt samvær, bildeframvisning mm. Det var morsomt å hilse på Nigel Foster og Trys Burke igjen. Begge hadde også vært med på Isle of Skye helgen før. Og så var det hele Njordgjengen selvfølgelig, ikke minst Marlin som gjorde litt av en jobb med organiseringen.
Det var en hyggelig atmosfære. Mange utenlandske studenter deltok som mer eller mindre frivillige medhjelpere og bidro til en hyggelig og internasjonal stemning. Vestlandet var godt representert, blant annet av en stor gjeng fra Haugesund; og selvfølgelig var det mange Bergensere som fant veien ut hit. Det var mange hyggelige gjensyn for meg, blant annet av tidligere kursdeltakere fra byggekurs, padlekurs og instruktørkurs.
Dagerne gikk, som i Skottland, med kurser i grønlandsk padleteknikk. Været var fint og stedet for symposiet var idyllisk. Det var ren ferie, med mange hyggelige deltakere som var superpositive, og som mestret teknikker som sculling, hvile-i-vannet-øvelser og rulle, etter bare to timers øvelse!!!! Lørdag kveld viste jeg bilder og fortalte fra min Grønlandstur i 1995. Etterpå kom den virkelige stjernen på banen, Nigel Foster, med sin bildeserie fra en av sine mange padleturer i arktisk Canada. Det ble en lang kveld, som ble avsluttet med Njord quiz og noen øl.
Arrangementet var etter min mening meget vellykket og kan anbefales til alle som har lyst til å oppleve flott natur, møte andre padlere og bli inspirert. Lykke til videre Njord!
Søndag bar det hjemover, og hjemme ventet et hyggelig møte med familien, litt avslapning og ... en masse arbeid. Jeg skal love at ting hoper seg opp på små to uker!
Flott sak i D2
Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:
Kajakkbygging i USA
Ny film fra byggekurs i USA: Se her:
Kurskalender 2019
Nye kurs for 2019 her:Kurskalender
NRK omtale av sommerens padleeventyr
Dette skrev NKR om turen: Les her:
NKR hadde også denne sak om turen: Les her
Nye padleåresider!
Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer
Ny årebygge artikkel
årebygging fra a-å:Les her:
Artikel om kajakkbygging
Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her: