Allunaariaqattaarneq eller Qajasaaneq

Introduksjon til Grønlandsk taugymnastik

Allunaariaqattaarneq er navnet på en eldgammel Grønlandsk idrettsgren, og betyr noe i retning av ”Lek utført med harpunline”. Man brukte i gamle dager å spenne opp en harpunline mellom to stolper, og svinge seg rundt og gjøre triks i denne. Idretten blir i vesten i dag ofte kallet "Qajasaaneq". Hensikten var å oppøve ferdighet i bevegelser som minner meget om å rulle en kajakk. Leken skulle også gi utøveren smidighet og styrke, noe som var viktig som profesjonell kajakkmann.

Når vi driver med taulek i dag er det mest for moro. Våre liv avhenger ikke av en vellykket eskimorulle, men det er sikkert at tauleken gir bedre ferdighet på dette, og dessuten er det både enkelt å mestre og moro. Det finns både høye og lave tauøvelser. Vi tar for oss noen av de lave her.

Om å rigge til tau:

Taulek krever lite tilrettelegging. Du trenger bare ett tau og noen solide festepunkter. Du kan drive både innendørs eller utendørs. Perfekt for de som ikke har tilgang på basseng vinterstid! Tauet bør være ca. 10 meter langt. Det skal ligge dobbelt, og det skal bindes knute i endene, slik at de to tauene blir liggende parallelt og ikke forskyver seg. Dobbelt åttetallsknop er fint, for den kan tas opp om nødvendig.Tauet bør henge mellom to punkter med ca. 4 meters avstand. Høyden skal være slik at hvis du presser det nedover på midten, slik at det strammes opp, vil det laveste punkt være cirka på høyde med navlen din.Tauet skal være ganske tykt. Dette for å unngå smerte! 14-16 millimeters tykkelse er fint. Det bør også være statisk, og er det mykt og behagelig å ta på, er det ikke noen ulempe. Velegnet tau kan kjøpes for en rimelig penge i Kajakkspesialistens nettbutikk.

Ingilluni:

Ingilluni er en relativt enkel og morsom øvelse. Du setter deg opp på begge tau, slik at du har tauene midtveis på låret cirka. Tauene er samlet. Du holder fast i tauet med begge hendene – håndflaten framover. Grep litt ut fra kroppen. Du prøver nå å svinge deg rundt tauet, først framover og siden bakover. Det kan være en fordel å krølle seg litt sammen, og få litt fart på.Tunuussineq:

Tunuussineq minner mer om å rulle en kajakk. Du legger deg opp på tauene, som er samlet. Du låser tauet mellom føttene og holder føttene tett sammen under hele øvelsen og hælene under tauet. Du holder høyre hånd rundt tauet bak nakken og venstre holder du under korsryggen for å holde tauet på plass og sentrert langs korsryggen. Prøv nå å svinge deg rundt tauet, først den ene vei rundt, så den andre.Qajasaaneq:

Qajasaaneq betyr noe i retning av ”Som å rulle en kajakk”. Øvelsen minner meget om framoverlent rulle, eller stormrulle. Den er en av de mer avanserte øvelser.Det gjelder om å sitte mellom tauene denne gang. Den ene hånd låser tauene sammen bak deg og den andre låser tauene sammen foran deg. Det er en fordel å sette rumpen langt ned i tauene, og krølle seg sammen som en ball. Knærne skal være samlet og anklene i kryss. I denne posisjon vipper du over til siden, og prøver å få fart til å komme rundt. Tyngdepunktet skal være lavt, som i riktig framoverlent kajakk rulling. Det betyr at du må bøye hodet ned og prøve å ikke rette deg ut før du er ”oppe” igjen. Øvelsen gjøres til begge sider, og det finns mange variasjoner, som å plukke opp en gjenstand fra bakken og rulle opp, eller rulle rundt 5 gange etter hverandre. Å gjøre øvelsen med en 10 kg. Ryggsekk på ryggen er også en variasjon!

Kom i gang!

Det finns massevis av øvelser og variasjoner av øvelser. Det er moro, enkelt og alle kan være med. Dette er absolutt en sport for hele familien. Hvorfor ikke henge opp ett tau ved siden av huskestativet og la barna prøve seg? De får det sannsynligvis til bedre enn de fleste voksne, og det er alltid gøy! Det finns masse gode ressurser tilgjengelig for den som ønsker å komme i gang. På: www.qajaqusa.org/Technique/Ropes.html finnes det en del artikler, videosnutter og ett hefte i PDF format med øvelser, som kan lastes ned gratis
 Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

Kajakkbygging i USA

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

Kurskalender 2019

Nye kurs for 2019 her:Kurskalender

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

NKR hadde også denne sak om turen: Les her

Nye padleåresider!

Vi har gjort om på utvalget av padleårer, og laget en flott ny presentasjon. Les mer

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

.