Åre i vakkert landskap

Grønlandsk padleåre

Denne åretypen er blitt til gjennom flere tusen år med allsidig havpadling. Den representerer ett høydepunkt innen utviklingen i havkajakkpadlingen, optimalisert til ekstreme forhold på arktiske kyster. Trenger man å si mer?
En del mennesker her i Europa undrer seg over formen på disse årene. Her er en liten forklaring.
Noen tror Grønlenderne ikke hadde materialer og teknisk kunnskap til å lage det vi kjenner som moderne tur padleårer. Dette er ikke riktig. Grønlenderne kunne lage de utroligste ting i tre, og tre var tilgjengelig i form av drivved på nesten hele Grønland. Grønlenderne satte daglig livet på spill med fangst fra kajakk i all slags vær. De padlet ofte og de padlet langt. De færreste av oss moderne mennesker kommer, selv gjennom et langt liv, til å padle like mye som det en gjennomsnitts-Grønlender gjorde før i tiden.
Åre

Smale åreblad?

Egentlig en rar ting å stille spørsmålstegn ved, for nordmenn som har vokst opp med roing. årer til tradisjonelle robåter har også smale blad. Det smale årebladet yter relativt liten motstand i vannet. Det betyr at man padler med en litt raskere frekvens enn med et større, bredere blad. Framdriften er den samme. Du merker fordelen for alvor etter å ha padlet en lengre tur. Den litt mindre belastningen fører til at du ikke så lett blir trett i kroppen ved lange padleøkter.
Vannmotstand er en ting, vindmotstand en annen. Smale åreblad gir lite vindfang, noe som er særlig gunstig når man padler i sterk vind. Grønlandsåren er ideell til lav padleåreføring, noe som gir enda mindre vindmotstand.

Vinkling på åreblad?

Det er ikke godt å gi noe entydig svar på hvilken vinkling som er best, det kommer an på mange faktorer. Det som er sikkert, er at en Grønlandsåre uten vinkling fungerer glimrende. Det er uproblematisk å få til fin padleteknikk, og åren ligger stødig og naturlig i hendene. Enkelte, som har padlet mye med vinklet åre, trenger noen padletak for å venne seg til det nye. De fleste skjønner det.
En stor fordel med ikke-vinklede åreblad er at åren blir mer allsidig i bruk. åreflottøren, som ellers er et must for havpadlere, kan en med litt trening la ligge hjemme. Om en velter, kan det ene årebladet stikkes inn under dekksriggen på kajakken. Det andre bladet vil flyte høyt i vannet og gi god støtte når man igjen entrer kajakken fra vannet.

Eskimorulle og støttetak?

En av Grønlandsårens store fordeler ligger i førsteklasses egenskaper for allsidig bruk. De smale blad gir god støtte og er samtidig gode å holde i hvis man skifter grep på åren. Man kan lett forlenge åren til en av sidene. Dermed får man mer effekt, for eksempel på styretak for å svinge kajakken rundt, på støttetak, eller eskimorulle.
Skaftets ovale form bidrar også til en mer sikker rulle og støttetak-teknikk. Når man holder i skaftet forstår man uten å se på åren hvordan den er orientert i forhold til vannet. Feilskjær med årebladet er nesten umulig.
I bruk i bølger

Årer fra Kajakkspesialisten

årer fra Anders Thygesen kajakkbyggeri er designet på bakgrunn av originale eskimoårer. De er utprøvd og testet av mange erfarne padlere, og på padleturer under alle tenkelige forhold. Materialene er førsteklasses norske tresorter som er spesielt utvalgt til formålet. Solid fagkunnskap står bak både utvelgelse av materialer og produksjon. årene er både høvlet og pusset for hånd.

Ny hjemmeside

Denne side oppdateres ikke lenger. Aktuelle kurser og aktiviteter finner du her: Ny hjemmeside
 

Flott sak i D2

Les hele artiklen om kajakkbyggekurs fra Dagens Næringsliv her:Les her:

NRK omtale av sommerens padleeventyr

Dette skrev NKR om turen: Les her:

Ny årebygge artikkel

årebygging fra a-å:Les her:

Artikel om kajakkbygging

Jeff Allens byggeprosjekt fra Ocean Paddler:Les her:

Ny film fra byggekurs i USA: Se her:

.